Saturday, March 10, 2012

Tuan rumah.


Tuan Rumah.

aku punya sebuah rumah kecil untuk disewa,
sudah agak lama rumah itu terbiar tak berpenghuni,
bukan tidak mahu di isi,
tapi seakan belum yakin dengan orang lain untuk menjaga rumah kecil aku itu,
tahun lalu, datang satu orang menanyakan tentang rumah sewa,
aku khabarkan ada, tapi belum yakin mahu disewa,
terus manusia tadi berjanji segala akan menjaga rumah kecil itu sebaik sedia ada,
kali ini aku kalah dengan janji manusia tadi,
janjinya betul2 memukau,
buat aku rasa hampir yakin pasti dia akan kotakan segalanya,

'nah, kuncinya.'
'jaga baik-baik'

aku seakan lega kerana rumah kosong itu sudah ada penjaga,
mujur ada yang sungguh mahu jaga,
sesekali ada juga aku terima aduan
paip bocor, air perlahan, tangki pecah,
biasalah, lama tak guna barangkali,
dibaiki untuk kembali selesa isi rumahnya.

pernah beberapa kali aku terlintas risau,
bagaimana kalau tiba-tiba penyewa tadi mahu keluar,
mungkin dia sudah ketemu rumah yang lebih nyaman?
siapa mahu jaga rumah kecil aku nanti?
siapa yang mampu buat aku kagum dengan janji seperti penyewa tadi lagi?
harap-harap dia akan lama lagi.
sedapkan hati sendiri.

sudah hendak masuk dua tahun.
penyewa masih tetap yang sama,
aku masih juga kadang-kadang gelisah,
takut-takut penyewa mahu minta keluar.

baru-baru ini aku terjumpa dengan dua orang yang berlainan,
dua-dua sedang mencari rumah sewa,
dua-dua juga berjanji setia belaka,
menjadi aku yang sedang nyaman dengan penyewa sekarang,
awal-awal lagi aku menidakkan setuju,
aku masih lagi yakin penyewa sekarang masih ingat janji dia dulu yang dahsyat memukau,
aku pasti.
aku percaya dia ingat semua,
lalu aku terus tinggalkan dua orang tadi dengan pesanan,
'minta cari rumah yang lain'
'rumah saya sudah penuh'.

itu dari sudut aku,
dari sudut si tuan rumah sewa,
aku barangkali lupa,
aku perlu juga tanyakan kepada penyewa sekarang,
apa betul dia mahu menyewa lama lagi,
aku sudah lelah risaukan dia mahu keluar tiba-tiba,
tapi betul juga,
itu hak dia,
sudah awal di bilang dia hanya mahu menyewa.

ah, sudah.

nanti-nanti kalau ada orang tanyakan lagi,
aku sudah tak mahu bagi sewa,
aku tunggu ada orang datang mahu beli terus,
beli, dan terus jadi milik kau mutlak.
aku sudah tak ada daya nak berteka-teki dengan semua yang tak pasti.

nanti, bukan sekarang.
nanti akan aku iklankan.
" FOR SALE".

Saturday, July 23, 2011

Triple A's

Abdullah Arsylan Iskandar B. Zulkarnain
Kekasih baru sangatlah kacak sampai rasa nak suruh jadi model Garnier.



Abdullah Aadiyaat Iskandar B. Zulkarnain
Dia masih tetap maintain jadi abang yang paling kacak.

Abdurraouf Redhaudeen Ar-Redzqi
Anak buah paling cool, dalam apa situasi pon dia tetap maintain macho.

Selain mempunyai anak-anak buah yang kacak, aku juga punya kakak yang brilliant!

Monday, April 18, 2011

bulan lima dua ribu sebelas.

Pantai.


helang-kawi



Percik - Bangi


8 May 2011
Hari Ulangtahun.
Hari Ibu.







Tuesday, February 8, 2011

Sungai Petani - Jerteh

Minggu lepas balik kampung bawa pelancong,tapi aku sempat jadi pemandu pelancong cuma satu hari. Hari lain terus demam siap dengan migrain. Seminggu makan panadol macam makan mentos.
Minta maaf ye pelancong. Nanti kita melancong lagi.


Lepas jadi pemandu pelancong, aku terus ikut pelancong balik kampung dia pulak. Gila jauh nak sampai Jerteh,macam nak patah pinggang duduk dalam kereta.


Tempat melancong yang pertama ; Pantai Bukit Keluang,Terengganu. Ada sumber mengatakan dekat sini diorang shooting cerita Merong Mahawangsa.


Aku pasrah camera aku masuk pasir untuk gambar ni.


Tempat melancong yang kedua ; Air Terjun Lata Tembakah


Dahsyat gila tempat ni, air sungai jernih gila sampai boleh kira pasir dekat dasar. Boleh menangis bila teringatkan Tupah. T_T


Muka puas hati dapat naik sampai tingkat 4. Nampak?


Gambar favourite, sebab nampak macam tengah kencing dalam air. bahaha


Layang-layang lima belas ringgit.


Sekian sahaja flashback saya.




Tuesday, December 14, 2010

Rocketeer.



With you right here, I'm a rocketeer.




:credit to Jart

Tuesday, November 30, 2010

manusia.


kau macam sengaja tadah muka minta ditampar kenapa?



diam sekejap,
sudah-sudahlah,
kau buat aku serabut.



owh,aku lupa,
aku kena sabar.
sabar.



Wednesday, September 8, 2010

raya.

sahabat-sahabat dari syurga,
aku ini sungguh sudah hilang daya,
mencuba untuk berada di tingkat yang kau paling rasa selesa,
memberi waktu yang kau paling perlu aku ada,
aku sudah habis berlari,
merangkak juga aku masih menjunjung segala rasa yang kau mahu.

sahabat-sahabat dari syurga,
rasa terima kasih itu bukan lagi layak untuk aku ungkap,
lebih dari itu tak tergambar,
aku ini dari tahap yang paling hina,
seringkali lupa apa itu setia,
aku malu membanding diri dengan sahabat yang aku punya,
apa layak aku dibanding dengan sahabat yang seindah dari syurga,
maafkan aku apa adanya.

kepada yang setia membilang pagi,
mengakhiri setiap malam yang sepi,
aku paling beruntung punya kamu dalam hati.
walau kini aku bukan lagi yang itu.

selamat hari raya,
maaf apa adanya.


Wednesday, April 21, 2010

bulan empat, hari ke-tujuh belas


tahun ini,bulan empat, hari ke-tujuh belas .

saya rasa lebih ada makna bila dapat jumpa semua ahli keluarga saya.


tak tipu, memang semua. dan saya juga tak tipu bila saya cakap saya tak guna langsung call free yang maxis bagi tu. okay,yang ni tipu,saya guna,tapi cuma untuk 5 minit. (macam tak perlu tunggu dapat call free pon boleh buat kalau camtu).

mesti orang akan cakap, 'memanglah kau tak guna sebab kau takde boyfriend'
yelah kan. orang lain ada. lupa pulak.


tak apalah,saya punya keluarga yang beri makna. dan untuk semua yang ternanti bila saya bakal punya teman lelaki, doakanlah lagi.

saya selalu doa macam Deea post dekat blog dia hari tu.mungkin sebab tu belum jumpa. (cita-cita tinggi sangat)

eh,lupa. nak cerita pasal hari jadi dan hari jumpa Raouf sebenarnya. mula-mula nampak Raouf,dia kecik sangat. nak angkat pun takut. Raouf suka buat muka garang. tapi auntie Oni shayangggg yu.

saya memang pantang nampak budak kecik,rasa macam bahagia bila nampak budak2
( logik kan?,biarlah tak logik pon).

gabungan hari jadi bersama keluarga dan bertemu anak saudara yang baru sangatlah sempurna. ditambah dengan masakan ibu yang sumpah saya rindu gila.

saya punya semangat baru untuk balik melaka, fokus untuk periksa yang saya harap jadi yang terakhir kali.
tapi rupanya saya cuma kuat bila ada dengan orang2 yang saya sayang.balik sekolah aku jadi melankolik balik. rasa nak menyorok bawah tilam nangis kuat-kuat. (dah lama rasanya tak nangis,konon kuatlah depan kawan2 mana boleh nangis, citt porahh)

ye betul,oni memang manja. (manja sendiri,mak dengan abah tak pernah manjakan dia pon)

opss lupa, saya sangat berterima kasih kerana mempunyai kakak yang sangatlah baik-hati-murah-rezeki, beliau sangatlah generous ( mengalahkan ellen degenerous). beliau belanja baju dan seluar baru untuk alam professional nanti.maklumlah,adik dia ni cuma ada seluar yang boleh bawa pergi pasar je. thank you soooo much kakak!


dan,ada lagi satu yang buat saya tersengih2 dalam train dari steten Bandaraya hingga ke stesen Bukit Jalil.

kakak dengan Abu hantar saya sampai sogo,dari situ balik sendiri pergi bukit jalil,masa dah nak balik tu, macam biasa salam kakak dengan abu,
tapi...

yang bestnya,masa abu salam tu,dia selitkan duit dalam tangan dia rupanya. oh soo suwitttt lah abu. macam salam pergi kenduri kahwin tu,siapa yang salam dengan tangan kosong,maka tuan rumah akan salam lama sikit sebab tak puas hati cari duit tak jumpa. ngeee.

saya terus berlalu pergi dengan tersengih2. haha. pandai abu buat surprise.
(menyesal selalu gaduh dengan dia kecik2 dulu).
tapi macam tak kena lak adik pulak yang bagi duit dekat kakak. oh maafkanlah saya, saya masih tiada pendapatan. abu-the-encik-polis sudah bekerjaya.

okay,sekarang rasa macam dah banyak sangat cakap. mari kita letak gambar.
(macamlah ada orang ternanti2 nak tengok). haha



abah dah ready pakai baju handsome dari tengah hari sebab nak bergambar ramai2,tapi dah lepas asar baru sempat bergambar.


Abdurraouf Redhaudeen Ar-Redzqi bin Mohd Redzuwan


jangan dukung bayi sebelah tangan, bahaya.


chill la Raouf, why so serious?


semua.





Tuesday, March 23, 2010

almost.

Gol,
sikit lagi .






Friday, March 12, 2010

optimis-mistik


video

aku dah penat dengan dunia yang penuh dengan sifat negatif,
sekarang mahu fikirkan yang baik2 saja. aku akan jadi se-optimis yang mungkin.
dan untuk memulakan hidup yang penuh dengan warna warni,kita dengar lagu yang alololo-comelnya..

rasa-rasa menjadi ke kempen hidup warna-warni ni?..jangan esok aku mula melankolik semula.
eh,tengok tu..kan dah mula fikir negatif balik..




mungkin esok pelangi akan lebih terang dari yang dulu-dulu,
walau tak mungkin direaliti,
biar saja pelangi itu warnakan mimpi.





Tuesday, March 2, 2010

paling jauh.


satu.

dua.

tiga.

empat.

lima.

enam.

tujuh.

lapan.

sembilan.

sepuluh.



aku mahu lari jauh-jauh ...


Thursday, February 18, 2010

taiknologi.

tengah ada mood nak ber-diari (bluwekkk)...

hari ini bangun awal (dari biasa), tengah hari ada tugas membawa mak dengan abah pergi kenduri kahwin, sejujurnya aku tak berapa minat nak pergi kenduri ni, tambah pulak dengan cuaca yang panas melampau sampai boleh bikin garing baju yang dipakai. tapi itu tanggunggjawab sebagai anak,tanggungjawab menghadiri jemputan majlis, dan demi tanggungjawab itu, aku cuba ikhlaskan hati.

di rumah kenduri, selepas makan lauk yang lebih kurang sama dengan semua kenduri yang ada di malaysia, mak dengan abah ajak lepak dalam rumah kawan (lepak ye) memang kitorang lepak pun,tunggu pengantin sampai, sejuk la sikit duduk dalam rumah. dan aku menjadi yang paling muda dan paling tak tahu apa2 pun turut serta dalam perbincangan yang lebih kepada hal anak-anak dan cucu masing2.

dan tiba satu part tu,abah (a.k.a daddy's cool) cakap dengan tuan rumah tu,

" sekarang ni anak2 tak nak kawan dengan kita dah, diorang kawan dengan laptop je"

ye, aku masih disitu,dan memang abah tengah jeling ke arah aku sambil buat gaya ala2 tgh chatting, dia mula2 tgh bercerita tentang perihal kakak aku yang sibuk dengan phd dia tu, sampai jarang2 sekali keluar bilik.semua orang tahu dia tgh sibuk, aku yang balik bercuti sekali sekala ni pun nak jugak buat2 sibuk depan laptop. haha (tak kelakar)

aku sedar abah memang pentingkan isu kekeluargaan ni, kalau boleh masa makan mesti semua kena makan sama2,sembahyang jemaah ramai2,tengok tv sama2, sebab abah selalu cakap,
waktu2 macam tu la yang boleh eratkan silaturrahim antara keluarga.

aku dah lama arif tentang isu itu, dan setiap kali aku bercuti dekat rumah pun, walaupun aku akan online 24jam dalam bilik, tapi paling kurang mesti sejam sekali aku akan keluar bilik, jenguk ruang tamu,lepak2 depan tv walau pun abah tgh tengok berita BERNAMA,buat2 tanya abah dgn mak tgh tengok cerita apa,sepuluh atau lima belas minit pun dah cukup, aku cuma nak abah dgn mak sedar kewujudan aku dalam rumah,taknak diorang rasa macam tak ada orang dalam rumah, anak balik bercuti pun masih rumah kosong sunyi.

selagi kita ada,kita tak akan sedar betapa perlunya kita dengan semua itu. perasaan boleh tengok tv sama2 dengan adik beradik, makan sama2,curi air org lain sebab malas nak buat air sendiri,
tapi bila dah jauh,bila tiba-tiba ada yang ditarik balik, masa tu menyesal tak akan ada guna. aku cuba ingatkan diri sendiri,takut2 aku sendiri lalai dengan teknologi,lalai dengan kawan2,sampai lupa darah daging sendiri.

esok aku akan kembali jauh dengan mak abah,walau pun tak la jauh mana,tapi aku dah kurang peluang nak dapat pahala semata kerana tatap muka mak abah,

okay, kenapa tiba2 aku mengada2 macam sedih sangat nak balik sekolah semula, padahal ini dah macam basi dalam hidup aku, aku di kedah memang selalunya tak sampai seminggu, hari lain dalam setahun lebih banyak di tempat lain.paling lama aku di rumah cuma bila cuti semester.


sebenarnya tengah mengantuk gile, tapi tak boleh nak lelap mata sebab dari tadi ada bau ayam BBQ dengan cookies yang baru keluar dari oven. mummy paling jaguh buat aku tak senang duduk dengan segala makanan tu. haishhh..

to mummy and daddy,(ni panggilan waktu tengah nak mengada)

org akan sembahyang maghrib berjemaah malam nnt.

malam ni kita tengok berita sama-sama ye.
dan juga makan ayam bbq sama2. oh la la.








*** berkerut-kerut muka aku bila tengok blog sendiri ada entry panjang berjela. errrr